за нас

25 години Български Автомобилен Клуб „Ретро”

На 12.12.1989 г. група ентусиасти, любители на историята на техниката и в частност създаването и развитието на моторните превозни средства, се събраха и учредиха първия за страната Автомобилен Ретро Клуб – Български Автомобилен клуб „Ретро”.

Клубът си постави амбициозната задача, чрез своите членове, да издири, реставрира и съхрани моторни превозни средства с историческа стойност.

Поводът за нашето събиране е да ви запознаем накратко с дългия и не лек път, който сме изминали за тези 25 години.
Провели сме многобройни конкурси за елегантност, ретро автопоходи и ретро ралита. Най-известното ни мероприятие е ежегодното честване на Спасовден – денят на шофьора, което се провежда на площад Храм-паметник „Свети Александър Невски”, под патронажа на Столична Община и със съдействието на Общинска полиция, гостоприемството на Храм-паметник „Свети Александър Невски” и не на последно място медийното отразяване на събитието.

Ретро автопоходите през годините са били многобройни, като най-известен и традиционен е „Рилски манастир”. Традиционни са и „Банкя” и „Ботевград”, чиито клубове са наши колективни членове. Контактуваме и с град Димитровград – Сърбия, където радваме всички и най-вече нашите сънародници с ежегодните си мероприятия.
Ретро-ралитата са най-сложни за организиране, поради спецификата им. Две поредни години, организираме и успешно провеждаме ретро-рали „Средна гора”. За 2015 г. имаме амбиция за нови ралита. Клубният живот включва и размяна на авточасти и практически опит. За тази цел провеждаме ретро базари.

От 2006 г. – Български Автомобилен клуб „Ретро” е редовен и пълноправен член на FIVA – Международната Федерация на Историческите моторни превозни средства. През 2014 г. наша делегация упражни правото си на глас на Конгреса на FIVA в Будапеща. Български Автомобилен клуб „Ретро” е оторизиран представител на FIVA с право да сертифицира и издава международен исторически талон (ID карта). През годините, наши неизменни партньори са СБА, ЗАД „Булстрад” АД, Политехническия музей, а в последно време и Индустриален Клъстер Електромобили ИКЕМ.

Можем още много да разкажем, но целта ни е, накратко, да ви запознаем с постигнатото от Български Автомобилен клуб „Ретро” за изминалите 25 години.

ръководство

Председател:
Ваня Гюдерова

Секретар:
Валери Манджуков

Членове на управителния съвет:
Ваня Гюдерова
Валери Манджуков
Антон Антонов
Камен Михайлов
Стоян Петрунов
Димитър Димитров
Йордан Славков

 

Учредителни документи

 

решение-1

решение-2

протокол

Устав